dinsdag 4 december 2012

chocolade gezond?!

Wat zou me dat toch eens goed uitkomen! Chocolade als gezond eten..... Ik als mega choco fan kan echt, maar dan ook echt niet zonder chocolade. Puur, melk, wit, met nootjes, krenten, karamel.... you name it, I like it! Maar helaas behoort chocolade nou niet echt bij mijn nieuwe eetpatroon. Suiker probeer ik bijvoorbeeld al zoveel mogelijk te vermijden. En als ik dan al biologische, suikervrije, smakelijke! chocolade vind, dan nog zit er vaak iets in wat ik eigenlijk niet wil eten.

Nu las ik laatst iets wat voor mij als muziek in de oren klinkt, of zeg maar als chocola in de mond proeft :). Cacao is gezond! Zoals iedereen vast weet komt cacao van de cacaoboon, en die weer van de cacaoplant. Het blijkt dat die nu juist erg veel gezonde eigenschappen heeft!! Een stukje van de website van Jesse van der Velde van 'Voor altijd jong' (http://jessevandervelde.com/de-onbekende-ongekende-voordelen-van-rauwe-cacao/) :

"‘s Werelds nummer 1 antioxidantDe voordelen van cacao nemen vorm aan in ‘antioxidanten’, een stof die afgeleid wordt van een substantie die ‘flavonoïden’ heet. Het doel van deze antioxidanten, is het lichaam te beschermen van vrije radicalen, om het verouderingsproces tegen te gaan. Een groot aantal van deze antioxidanten kan men terugvinden in pure chocolade, met een zo’n hoog mogelijk cacao percentage, maar vooral in rauwe cacao. Deze substantie (flavonoïde) produceert stikstofmonoxide, een stof die het lichaam helpt om de bloeddruk te reguleren. Tevens zorgt het voor een gebalanceerde hormoonspiegel.
Rauwe cacao is goed voor uw hart. Een kleine hoeveelheid rauwe cacao per dag zal u helpen uw cardiovasculair stelsel intact te houden. Uw hart zal beter functioneren dan voorheen en uw lichaam zal meer in balans zijn. Als het over uw hart gaat, zijn er twee voordelen die rauwe cacao te bieden heeft.

Uitkomst wetenschappelijke onderzoeken naar cacao
De voordelen zijn het grootst bij cacao, pure chocolade en chocoladeproducten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Naast koper en magnesium (die helpen om de bloeddruk en hartslag te stabiliseren), bevatten ze ook vitamine P, het goedje dat je tevens terugvindt in antioxiderende groene thee. Zoals u waarschijnlijk reeds weet, zijn antioxidant goed voor de gezondheid. Ze zorgen namelijk voor een reeds voordelen, zoals:

* Verbeterde circulatie
* Lagere bloeddruk
* Stimuleert de nieren en verbetert de vertering
* Helpt patiënten met geen eetlust, nierstenen of anemie
* Verbetert de endothele functies
* Beschermt tegen vrije radicalen en andere vernietigende moleculen, die ervoor gekend staan beroertes en hartziekten te veroorzaken
* Minder sterfgevallen met betrekking tot hartziekten"


Het gaat dan vooral om rauwe cacao, maar volgens schrijfster Julia Kang van '100% gifvrij' is pure cacao poeder 'the next best thing'. Op haar website laat zij zien hoe je zelf!!! lekker gezonde!!!! chocolade kunt maken. Ik heb het gisteren geprobeerd. Ik was binnen 5 minuten klaar... (het moest daarna wel even in de vriezer) maar het is LEKKER!!! OMG ik overdrijf echt niet!
Je gebruikt enkel: biologische rozijnen, fijngehakt, biologische niet-ontgeurde kokosolie en biologische cacaopoeder (kan natuurlijk ook niet-bio, maar das dan weer minder gezond). Super makkelijk, super cheap en MEGA lekker! (1 nadeel.... je moet het in de vriezen bewaren, anders smelt het)

Voor meer info kijk ook eens op:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/78674-antioxidanten-en-pure-chocola-hoe-gezond-is-het.html

http://www.nu.nl/gezondheid/2441010/chocola-gezonder-dan-meeste-fruit---.html

http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Gezondheid/288706/Pure-chocolade-is-het-nieuwe-superfruit.htm

http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/03/gebrande-cacao-of-rauwe-cacao.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten