dinsdag 13 november 2012

Wat nou wel en wat nou niet?

Omdat veel mensen me vragen wat ik nou wel en wat ik nou niet eet, hieronder een lijst. Let wel, dit is hoe ik het op dit moment probeer te doen. Laten we zeggen dat ik me er 80% van de tijd aan hou :).  Het kan natuurlijk zijn dat ik later een aantal dingen aanpas omdat ik er meer over heb gelezen en erachter kom dat iets misschien toch gezond of ongezond is. Maar voor nu:

gezond is: (alles biologisch)

- groente (ook 'vergeten groente als pastinaak)
- kiemen
- kruiden
- specerijen
- fruit
- paddestoelen
- rundvlees (met mate)
- kip (met mate)
- vis, schaal- en schelpdieren (met mate)
- zeegroente (bijv. zeekraal of zeewier)
- zaden en pitten
- noten
- eieren
- grasroomboter (op brood/crackers of om mee te bakken)
- walnoot olie (koud of matige verhitting), lijnzaad olie (koud), sesam olie (matige verhitting)
- olijfolie (voor matige verhitting of koud)
- kokosolie (voor hoge verhitting of op brood, ergens doorheen)
- verschillende thee soorten
- amandelpasta/hazelnootkrent pasta
- gedroogd fruit zoals krenten, abrikozen, dadels, pruimen, vijgen)
- rode wijn
- pure chocolade (minimaal 70%)
- speltbrood
- spelt of boekweit crackers
- spelt spaghetti/macaroni
- eiernoedels
- aardappelen (heel af en toe)
- wilde rijst
- kokos
- honing
- keltisch zeezout (let wel: ├ęcht keltisch)
- kokosmelk
- bio volle melk (alleen om mee te koken)
- bio volle yoghurt (af en toe)
- amandel of kastagne of spelt meel
- olijven


Ongezond is

- meeste niet bio-voedingsmiddelen
- alle onnatuurlijke toevoegingen oftewel de e-nummers (die proberen we in zijn geheel te vermijden, maar als je alles zelf maakt dan heb je die ook niet meer nodig)
- varkensvlees
- suiker
- tarwe (proberen we zo veel mogelijk te vermijden)
- onrijpe tomaten
- peulvruchten (af en toe)
- soja
- gerst
- mais
- rijst (af en toe, zilvervlies gemixt met wilde)
- melk

Zoals je ziet, de gezonde lijst is veel veel langer en kan natuurlijk nog aangevuld worden!!





4 opmerkingen:

  1. Ik had al wat geschreven, maar nog maar een keertje. Misschien staat het er zometeen dubbel. Maar ik heb het boek dan zelf wel gelezen. Toch is zo'n samenvatting super fijn!
    Jij weer veel plezier met het uitvinden van de lekkere nieuwe receptjes. Dapper dat je het echt zo met het hele gezin oppakt.
    You go, girl ;-)
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je nog aanvullingen of ideetjes hebt.... altijd welkom!!

      xxx

      Verwijderen
  2. Nu weet ik weer wat ik wilde vragen.
    Jij schrijft en ik lees en hoor het vaker. Maar wat is een matige verhitting en wat is een hoge verhitting?
    Just curious!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Matig is gewoon op een laag vuurtje haha hoge verhitting is als je het echt gebruikt om vlees dicht te schroeien of frituren...

      :)

      Verwijderen