maandag 5 november 2012

Got milk?

Ik kan me nog herinneren dat er een paar jaar geleden iemand bij ons voor de deur stond. Of ik veel lichamelijke klachten had en of ik melk dronk. Na een hoop gezever besloot ik een flyer aan te nemen en sloot de deur. Nooit heb ik er meer over nagedacht. Tot nu!
In het boek 'Oersterk' en zo ook in het boek 'de Voedselzandloper' wordt namelijk gezegd dat melk helemaal niet gezond voor ons is. Sterker nog, het zou juist slecht zijn. Ook op het internet krioelt het van de artikelen over melk.

Er staat dat melk veel (melk)suiker of te wel lactose bevat. Lactose moet door het enzym lactase worden afgebroken. We hebben niet genoeg lactase in ons lichaam om dit te kunnen. Niet-biologische melk bevat antibiotica en groeihormonen. Drinken van melk zorgt voor de aanmaak van insuline. Het zorgt voor een constante insuline piek. Daarnaast bevat melk het eiwit caseïne wat de spijsvertering kan irriteren. Er wordt ook geschreven dat het een mythe is dat melk drinken goed voor sterke botten is. De zuivelindustrie is erg rijk! Voor sterke botten is meer dan calcium nodig. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die in de behoefte van calcium voldoen: zaden, groene bladgroente, zeegroente, cacao, boekweit, radijs, noten, broccoli, kool, zalm, waterkers, pijnboompitten, boerenkool, asperges en eieren.

Het blijkt dat we in Nederland de meeste melk van Europa drinken. In Nederland komt ook de meeste botontkalking voor. Dit heeft allemaal te maken met de verhouding calcium en fosfor. Ik zal je hier verder niet mee lastig vallen, maar kijk eens op de onderstaande sites, of google zelf eens op melk!

http://www.kruidenvrouwtje.nl/mineralen/calcium.htm
http://www.osteoporose-info.nl/site/pagina_hoofd.php?rubriek_id=110
http://www.reformhuissmulders.nl/v1/Nieuws/om_te_lezen/melk_goed_voor_elk.html

Oké, geen melk meer dus zou je denken. Alleen hoe zit dat dan met mijn kindjes bijvoorbeeld? Die eten lang niet zo veel van die vervangende voedingsmiddelen!

In het boek '100% gifvrij' van Julia Kang lees ik nu overigens ineens weer dat nomadenstammen in Afrika en Mongoliërs grotendeels leven op melk- en melkproducten van hun vee, die ze on-afgeroomd consumeren. Bij deze mensen komen geen hart- en vaat ziekten voor en ook geen overgewicht! Niet vanwege de calcium maar vanwege de goede vetten zouden we dan wel weer melk moeten drinken?

Pff ik weet het niet meer! Ik vind het vooral lastig om te beslissen voor mijn kindjes. Vroeger zouden zij nu namelijk nog gewoon moedermelk krijgen! Moeten we dan kiezen voor soja melk? Nou als je op soja melk Googelt dan wordt je daar al helemaal niet vrolijk van! Zie bijvoorbeeld deze site:

http://eten-en-drinken.infonu.nl/dranken-overig/42166-is-sojamelk-gezond.html

Bovendien is soja melk bewerkt én een van de 'slechte' voedingsmiddelen volgens mijn eetbijbel ;). Dus nee. Geen soja.

Vooralsnog besluit ik het volgende: We kopen alleen nog biologische melk en gebruiken dat wel om gerechten te maken. Verder eten we wél biologische yoghurt en kaas. Misschien dat ik de kindjes voor nu toch maar een paar keer per week een glaasje melk geef. In ieder geval tot ik meer info heb over dit onderwerp!

- mening vormen over melk - SEMI CHECK ;)

2 opmerkingen:

 1. Mensen met luchtwegaandoeningen (astma, eczeem, hooikoorts, huisstofmijtallergie e.d.) Kunnen ook beter geen melk drinken. Het prikkelt de slijmvliezen, waardoor deze sneller geïrriteerd zijn en allergieklachten sneller optreden en heftiger zijn. Dan hebben we het over koemelk. Weet niks van biologische melk, maar de 'gewone' zit boordevol toevoegingen, waardoor je je gaat afvragen of het nog wel melk is. Die goede vetten van de ECHTE verse melk (recht uit de uier) zitten er dan ook al lang niet meer in. Het zijn echt twee verschillende producten!

  Veel mensen om mij heen hadden bijna geen klagen meer van hun allergie, nadat ze gestopt zijn met melk drinken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Lieke!! Inderdaad zouden alle mensen met luchtwegaandoeningen het gewoon eens moeten proberen!

   Verwijderen