donderdag 1 november 2012

Even informatief: de basis

De basis van mijn blog en zo ook van de boeken die ik lees is oervoeding. Onze genen veranderen slechts een half procent per miljoen jaar. "De mens van nu lijkt dus nog genetisch veel op de oermens van toen. Het genetische ontwerp is nog steeds toegerust op de leefstijl van een jager-verzamelaar. De jager-verzamelaar verbleef op de plaats waar voedsel te vinden was, plukte groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en verzamelde knollen, bollen, noten, zaden en fruit. Deze mens at wat de natuur te bieden had. Af en toe vond hij een kleine hoeveelheid honing." (http://www.oergezond.nu/wat-is-oervoeding)

"De laatste honderd jaar is onze omgeving, waaronder voeding, dusdanig snel veranderd dat de omgeving niet meer op onze genen aansluit. Er is een mismatch ontstaan. Het lichaam uit zijn ongenoegen uit allerlei kwaaltjes en chronische aandoeningen. Veel mensen halen tegenwoordig hun energie voor 70 procent uit voedingsmiddelen die we vroeger nooit hebben gegeten (brood, pasta, rijst, melk, margarine, plantaardige oliĆ«n). Alle westerse degeneratieve welvaartsziekten als diabetes, hart-en vaatziekten en kanker zijn hier mede een gevolg van.

De seizoenen bepaalden oorspronkelijk het voedselaanbod. De mens hoort in het voorjaar, de zomer, de herfst en de winter verschillend te eten. Daarnaast waren er vroeger periodes van schraarste en overvloed." (uit Oersterk van Richard de Leth)

"Voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen en niet passen binnen oervoeding:
  • suikers; zoetigheden zoals snoep, koek, ijs en frisdranken
  • zuivelproducten; melk, yoghurt, kwark, vla en pudding
  • granen; brood, crackers, koek, pasta en pizza
  • planten van de nachtschadefamilie*; tomaat, paprika,aardappel en aubergine
  • peulvruchten; witte bonen, bruine bonen, kikkererwten, soja, pinda’s en alfalfa
  • kunstmatige toevoegingen; zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen" (http://www.oergezond.nu/wat-is-oervoeding)
"De oermens at bladeren, kruiden, wortels, knollen, bollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten." (uit Oersterk van Richard de Leth)

Richard de Leth heeft 7 gouden voedingsrichtlijnen in zijn boek:
1. Eet zoals de natuur het heeft bedoeld.
2. Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten.
3. Varieer.
4. Drink voldoende water.
5. Eet voldoende eiwitten en vetten.
6. Gebruik kruiden en specerijen.
7. Geniet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten