donderdag 1 november 2012

even iets rechtzetten

Oké, even iets rechtzetten. Nee ik ga niet in een hutje op de hei wonen. Nee ik draag geen geitenwollen sokken en ben ook niet anti leer. Nee ik eet niet de hele dag door mos en bananen..... Ik wil gewoon bewust omgaan met wat ik eet. En ik verbaas me zo over het feit dat wat ik altijd dacht dat gezond was.... eigenlijk dus helemaal niet gezond is! Ik wil het maximale uit mijn leven en lijf halen, maar ik wil vooral genieten. En ik geniet zeker ook van een keertje Mac-en en een avondje stappen met alcohol en sigaretten! Het gaat er mij meer om dat wij als gezin zo gezond mogelijk leven. Dus wat voor ons haalbaar is.

Een klein voorbeeld:
In het boek Oergezond staat het volgende over tarwe geschreven: "Tarwe stamt van het oergraan einkorn af. Tarwe is dusdanig veredeld dat het onnatuurlijk is geworden. Tarwe kan zonder de mens niet leven. Einkorn is levensvatbaar omdat het een breukstreep heeft, waardoor zaadjes kunnen afbreken en op de grond kunnen vallen. Op deze manier kan er een nieuwe plant ontstaan. Het graan tarwe is onnatuurlijk omdat het geen breukstreep heeft. Zonder oogsten van de mens zou de tarwe uitsterven".

Oké geen brood meer dus? Maar wat eet je dan? Crackers? Ook granen. Yoghurt? Ook niet goed. Muesli? Ook granen. En ga zo maar door. Ik heb vandaag een boekweit, gluten vrij, anti-weet-ik-het brood gekocht. Oké.... GADVERDAMME! Nee dat gaat hem niet worden. Ik wil nog speltbrood en boekweit crackers proberen (moet nog even uitzoeken waar ik die crackers vind, het brood verkoopt onze bakker!). Maar als die twee ook zo ranzig zijn... tja dan wordt het toch gewoon brood hoor! Ik zal dan vooral veel variëren. Niet elke dag brood, maar ook een keer fruit met noten of een omelet met groenten of paddenstoelen, amandel pannenkoekjes en ga zo maar door. Maar een keertje brood zullen we wel blijven eten. Tis ook gewoon zo makkelijk. Boterham, smeersel erop en klaar.

Er staat ook in het boek dat het drinken van biologische rode wijn gezond is. Ik citeer: "Een plant kan bij gevaar niet wegrennen, zoals een dier of mens dat kunnen. Een plant heeft gedurende de evolutie beschermingsmechanismen tegen gevaar ontwikkeld. Een blauwe druif produceert allerlei beschermende stoffen bij dreigend gevaar. Om deze stoffen te kunnen produceren moet een druif natuurlijke stress hebben. In een biologische omgeving wordt deze stress door beestjes en schimmels gevormd. De beschermende afweerstoffen die de druif aanmaakt hebben gezondheid bevorderende effecten voor de mens. Een niet-biologische druif heeft door alle pesticiden geen gevaar te duchten. Hij wordt niet gestrest. Dit heeft tot gevolg dat deze druif geen beschermende gezondheid bevorderende stoffen hoeft te produceren". Advies van de schrijver: geniet een paar keer per week van een goed glad biologische wijn. Kijk dát is nou een voorbeeld waar ik me graag aan hou! Proost!* mijn eigen mening vormen en toepassen - CHECK


Geen opmerkingen:

Een reactie posten